Dry Needling

Wat is het?
Dry Needling is een vaardigheidstechniek om een solide naald door de huid en het onderliggende weefsel te penetreren om verandering in lichaamsstructuren en -functies te beïnvloeden. Zo behandelen wij musculoskeletale aandoeningen, pijn en bewegingsstoornissen.
De naalden die wij gebruiken zijn solide, d.w.z. dat er geen vloeistof of medicatie doorgaat zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld een cortisone injectie. Doordat de naald bij ons geen inhoud heeft, heeft het ongeveer de diameter van een snorhaar van een kat. In dat opzicht is het dus vergelijkbaar met de naalden die in de Acupunctuur gebruikt worden.

Dry Needling versus Acupunctuur?
De oosterse wijze van Acupunctuur heeft als doel de meridianen en energiepunten in het lichaam beter te doen vloeien. De naalden worden ook veel oppervlakkiger gezet. Bij Dry Needling gaan de naalden recht de spier in waardoor we onmiddellijk meetbare fysiologische verschillen beïnvloeden.

Hoe ziet een Dry Needling sessie eruit?
Eerst en vooral is het belangrijk om te verduidelijken dat Dry Needling geen alleenstaande therapie is, noch mag, zijn. Het is een deel van het gehele therapeutische proces om het lichaam terug in zijn optimale staat te laten functioneren. Vaak gecombineerd met andere manuele technieken en vooral met oefentherapie.

Tijdens een Dry Needling gaan we als volgt te werk: de therapeut ga op zoek naar ‘taught bands’ die zich in de spieren presenteren als een ‘trigger punt’. Deze kunnen gevoelig zijn of zelfs herkenbare pijn uitlokken in een lokale of uitstralende regio.
Met een alcohol swab wordt de regio die geprikt wordt proper gemaakt. Vervolgens komt de insertie van de naald. Bij de euforie van een trigger punt die geprikt wordt ontstaat er een ‘twitch’ van de betrokken spier. Deze “twitch” wordt aangevoeld als een sterke en plotse contractie gevolgd door een onmiddellijke relaxatie. De naald wordt eruit gehaald en met een alcohol swab wordt er druk uitgeoefend op de plaats waar de naald zat. In de meeste gevallen komt er geen bloed uit en is het geen pijnlijke ervaring.

Een voorbeeld uit de praktijk:
34-jarige man komt de praktijk binnen met hoofdpijn, een lichte bewegingsbeperking in zijn nek bij rotatie naar recht in vergelijking met links. Deze man heeft geen geschiedenis van trauma, ongeval, blessure of onderliggende aandoeningen.
Na onderzoek blijkt een actief trigger punt aanwezig te zijn op zijn rechter ‘m. Trapezius (pars descendens), dit is een grote oppervlakkige rugspier namelijk de monnikskapspier. Bij een provocatie van het trigger punt reproduceerden we de hoofdpijn die hij de laatste tijd vaak ondervond.
Lang verhaal kort: een naald erin en de twitches waren overduidelijk geactiveerd. De sluimerende hoofdpijn was nadien verdwenen en de bewegingsbeperking in zijn nek was opgeheven. De sessie werd opgevolgd door oefentherapie om de nieuwe bewegingsvrijheid te ondersteunen.

Als jij last hebt van musculoskeletale aandoeningen, pijn en/of bewegingsstoornissen, dan kan je altijd met je voorschrift van de arts bij Morgane in Praktijk Harmonie terecht. Dan vinden we samen de beste oplossing voor jou!