The body keeps the score

In het meesterwerk van klinisch psychiater Dr. Bessel van der Kolk wordt uitgelegd wat trauma en intense ervaringen doen met onze mind, onze hersenen en ons lichaam. Bovendien gaat hij dieper in op hoe je daaruit kunt ontsnappen. Als osteopaten, hebben wij die connectie uitgebreid geleerd en ervaren wij dit elke dag in onze werkkamer.

Hij stelt dat trauma’s zoals misbruik en geweld de ontwikkeling bevorderen van een hyperactief alarmsysteem. Daardoor kan een lichaam vast komen te zitten in fight/flight and/or freeze. Trauma interfereert met de hersencircuits die te maken hebben met focussen, flexibiliteit en ook deze die in staat zijn om in emotionele controle te blijven (zoals in de amygdala, Broca area 19 en linker frontale hersenkwab) . Een constant gevoel van gevaar en hulpeloosheid bevordert de continue afscheiding van stresshormonen, die schade aanrichten aan het immuunsysteem en het functioneren van de lichaamsorganen.

Alleen al het voor trauma-slachtoffers veilig maken om in hun lichaam te zijn en om te tolereren wat ze voelen, kan leiden tot blijvende genezing. Dit kan door een scala aan therapeutische interventies (not one size fits all), waaronder verschillende vormen van traumaverwerking, neurofeedback, theater, meditatie, spel en yoga.

Maar ook osteopathie herkent deze verbindingen en kan vaak heel wat verlichten en doorbraak verschaffen. De door trauma getroffen hersenzones gaan namelijk ook letterlijk atrofiƫren (krimpen). Met craniosacraaltherapie kunnen we deze zones ontspannen en terug meer flow geven.