Waarom preventieve osteopathie?
“Beter voorkomen dan genezen”
Iedereen kent deze spreuk wel en weet het belang hiervan, maar handelen we hiernaar? Ons lichaam zendt voortdurend prikkels, via zenuwcellen, naar ons brein. Na filtering vertalen ze zich in het al dan niet goed voelen op fysiek niveau. Ons zelfhelend vermogen streeft naar een optimale gezondheid en meestal verdwijnen klachten vanzelf. Tenminste ze zitten niet meer in onze bewuste gewaarwording. Als de persoon niet adequaat kan reageren op prikkels dan wordt dat als stress opgeslagen in ons lichaam of ons onderbewuste. Soms blijven die daar ons hele leven vastzitten en kunnen, als ze opnieuw worden getriggerd, aanleiding geven tot ongemakken.
Pijnklachten zonder oorzaak
Hoe vaak komt het voor dat we pijnklachten ervaren zonder dat we een echte oorzaak kennen zoals een traumatische val, een overbelasting of een emotionele gebeurtenis? Het was daar ineens! Of het sloop er langzaam in. Het lichaam kan niet meer compenseren en we ontwikkelen klachten. De oorzaak van de klacht ligt dan vaak in het onderbewuste. Het zelfgenezend vermogen heeft dan een handje hulp nodig.
Voor wie is preventieve behandeling nuttig?
Bepaalde groepen mensen zijn meer kwetsbaar en hebben meer aandacht nodig. De eerste groep zijn pasgeborenen, zwangeren en kersverse moeders. Pasgeborenen kunnen geholpen worden hun geboortetrauma (fysiek en emotioneel) sneller te verwerken. Zwangere vrouwen denken vaak dat ‘typische klachten’ zoals oprispingen , liespijn en rugklachten erbij horen. Kersverse moeders graven diep in hun energiereserves en hebben weinig tijd voor zichzelf. Ze kunnen alle ondersteuning gebruiken. Om voor iemand te kunnen zorgen moet je in eerste instantie goed voor jezelf zorgen…
De tweede groep zijn sporters die vaker hun fysieke grenzen opzoeken. Het is belangrijk dat het lichaam in optimale conditie en goede balans blijft om tot een maximale prestatie te komen. Osteopathie helpt blessuregevoeligheid drastisch te verminderen.
De derde groep zijn arbeiders die enerzijds vaak repetitieve bewegingen uitvoeren of fysiek een zware belasting ervaren. Anderzijds is urenlang achter een computerscherm zitten een houdingsgebonden belasting. Hierdoor kunnen allerlei spanningen in het lichaam ontstaan.
Wat doet een preventieve behandeling?
Een osteopaat is getraind om onbewuste spanningen naar de oppervlakte te brengen. ‘Ik voel me lichter’ vertellen patiënten vaak na een behandeling. Of ze ervaren pas na de behandeling dat sommige regio’s rigide waren en nu ‘losser’ zitten. Door preventieve osteopathie voorkom je acute pijnlijke klachten die meer tijd zouden vergen om te helen. De emmer wordt geledigd voordat hij overloopt.